Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇di̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
5 Eylül 2019, Perşembe
Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hayatınız boyunca zaman zaman kötü sürprizler ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle insandan bağımsız gerçekleşen deprem ya da sel gibi doğal afetler bu kötü sürprizler listesinde önemli bir yer tutar.
Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hayatınız boyunca zaman zaman kötü sürprizler ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle insandan bağımsız gerçekleşen deprem ya da sel gibi doğal afetler bu kötü sürprizler listesinde önemli bir yer tutar. Önceden tespit edilemeyen bu gibi durumlar için endişe etmek yerine bazı önlemler alabilir ve kötü senaryolara karşı her zaman hazırlıklı olabilirsiniz. Örneğin, eviniz ve ofisiniz için deprem sigortası yaptırarak ilk adımı atmanız mümkün. 

DASK teklifinizi buraya tıklayarak kolayca alabilirsiniz.

Deprem için almanız gereken önlemler arasında deprem çantası da yer alıyor. AXA Sigorta, enkaz altında hayat kurtaran bir unsur olan deprem çantasının hazırlığına büyük bir önem veriyor ve gereken tüm bilgileri sizler için bir araya getiriyor. Kendiniz ve ailenizin minik bireyleri için deprem çantaları hazırlamalı ve çantayı özellikle geceleri yatağa yakın bir yerde bulundurmalısınız. Yazımızın devamında deprem çantasıyla ilgili merak edilen tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

Deprem Sigortası Kadar Hayati Bir Önlem: Deprem Çantası

Deprem çantası adı verilen bu hayati önlem sizi sarsıntının ardından güvende ve dayanıklı tutmaya yarar. Deprem sırasında aldığınız hafif yaraları kendi başınıza iyileştirebilir, birkaç günlük yemek ve su ihtiyacını yanınızda bulundurabilir, bakımından sorumlu olduğunuz kişiler ya da evcil hayvanlarınız için de benzer şartları kolayca sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak kullandığınız ilaçları ve kimlik, pasaport gibi belgeleri ya da önemli evraklarınızı da çantanızın içine yerleştirebilirsiniz. Cep telefonu gibi akıllı cihazlar için yedek batarya, fener ve düdük gibi unsurlar da deprem çantası içinde mutlaka yer almalıdır. Deprem çantasının sizi enkaz altında daha dayanıklı hale getireceğinden emin olabilir ve en zor şartlara kendinizi önceden hazırlayabilirsiniz. Bu yüzden hazırlık aşamasına önem vermeli ve deprem çantanızı en doğru şekilde donatmalısınız. Deprem çantasıyla ilgili edindiğiniz tüm bilgileri sevdiklerinizle paylaşabilir ve onların da bu hayati önlemi almalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Deprem Çantası Hazırlarken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Deprem çantasını mevsime ve hava şartlarına göre hazırlamalısınız. Çantanızı her mevsim değişiminde yeniden düzenlemelisiniz.
  • Depremi nerede yaşayacağınızı asla bilemeyeceğiniz için eviniz, ofisiniz ve aracınız için ayrı ayrı çantalar hazırlamalı, sevdiklerinizi de bu konuda uyarmalısınız.
  • Çantanızı mutlaka kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde tutmalısınız. Ofis masasının yanına ya da yatağınızın altına yerleştirebilirsiniz.
  • Tüm eşyalarınız bir arada tutmak istiyorsanız, çantanızın dayanıklı olduğundan ve kolay kolay zedelenmeyecek bir kumaşla üretildiğinden emin olmalısınız.
  • Seçtiğiniz her parçanın yüküne dikkat etmeli ve çok ağır bir çanta hazırlamamaya özen göstermelisiniz.
  • Deprem çantası temelde şahsi ihtiyaçlar için hazırlanır, ancak bakımından sorumlu olduğunuz kişiler ve evcil hayvanlarınız için de gerekli unsurlara yer vermelisiniz.
  • Gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerini mutlaka takip etmeli ve tarihi geçen gıdaları yenileri ile değiştirmelisiniz.
  • Seçtiğiniz gıdaların uzun süre dayanıklı olmasına özen göstermeli ve öncelikle konserve ürünleri tercih etmelisiniz.
  • İlkyardım amacı ile seçtiğiniz ürünlerin ve ilaçların da son kullanma tarihlerini zaman zaman kontrol etmelisiniz.

Deprem Çantasında Bulunması Gereken Tüm Detaylar

Deprem çantanızın öncelikle kolay yırtılmayacak ve suya dayanıklı kumaşlardan yapıldığına emin olmalısınız. Bu sayede içine yerleştirdiğiniz her şeyi güvenle bir arada tutabilirsiniz. İlk sırada elbette gıda ürünleri yer alıyor. Besinler vücudun normal işleyişini katkıda bulunur ve bağışıklığı yüksek tutmaya yardımcı olur. Özellikle baskı ve stres altındayken doğru gıdaları tüketerek bu zorlu süreci çok daha iyi yönetebilirsiniz. Bu yüzden yüksek kalori barındıran, karbonhidrat ve vitamin açısından da zengin olan gıdaları seçmeye özen göstermeniz gerekir. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise kolay bozulmayan gıdalar seçmektir. Kuru meyve, kuruyemiş, konserve ürünler, pekmez gibi yüksek enerjili gıdalar ve sağlıklı meyve suları ile doğru çantayı hazırlayabilirsiniz. Ne kadar gıda seçeceğiniz ise fiziksel özelliklerinize bağlıdır, ama çantanızda size ya da bakımından sorumlu olduğunuz diğer bireylere en az 72 saat kadar yetecek besin ve temiz içme suyu bulundurmanızda fayda var. 

Gıdalar kadar önemli olan diğer unsurlar ise ilk yardım malzemeleri. Yara bandı, temiz bandaj, tentürdiyot, düzenli kullandığınız ilaçlar ve benzeri öğeleri deprem çantası içine yine küçük bir çanta ile birlikte yerleştirebilirsiniz. Hepsinin tek çanta içinde durması acil durumlarda hızınızı artırır ve aradığınız şeyi kolayca bulmanızı sağlar. Sarsıntı sırasında aldığınız bazı yaraları tedavi edebilir ya da etrafınızda bulunanların sağlık ihtiyaçlarını bu ilk yardım çantası sayesinde giderebilirsiniz. İlk yardım çantası içine çakmak, çok amaçlı çakı, kalem ve kağıt gibi parçalar eklemeniz de iyi olabilir. 

Şiddetli sarsıntıların ardından bulunduğunuz yerde elektrik kesintilerinin yaşanması mümkün. Enkaz altında olmasanız bile akıllı cihazlarınızı şarj etmek istediğinizde güç kaynağı bulamayabilirsiniz. Bu yüzden deprem çantasına yedek batarya yerleştirmeli ve telefonunuza bağlayacağınız kablodan da bir yedek bulundurmalısınız. Cep telefonu üzerinden yetkili birimlere ya da sevdiklerinize ulaşabilir ve yardım talep edebilirsiniz. Bu iletişim yönteminin hayat kurtarıcı olacağı kesin. En az yedek şarjlar kadar önemli olan bir diğer öge ise el feneri ve düdük. Pille çalışan el fenerlerini tercih etmeniz daha doğru. Elbette yedek pilleri de çanta içinde bulundurmalısınız. Fener sayesinde yerinizi işaret edebilir ve yardım alabilirsiniz. Düdük ise kendinizi fener ile gösteremediğiniz zamanlarda ya da biraz uzakta olan birilerinin dikkatini çekmek istediğinizde size yardımcı olacaktır. 

Daima ezberinizde olan telefon numaralarını ve acil durum hatlarını deprem sırasındaki panik haliyle unutabilirsiniz. Bu yüzden sevdiklerinizin telefonlarını ve ambulans, itfaiye gibi acil yardım hatlarını bir kağıda not almalısınız. Bu kağıdı zaman zaman güncelleyerek yeniden deprem çantasına yerleştirmelisiniz. Aynı kayıtları cep telefonunuzda oluştursanız bile bu not kağıdını hazırlamayı ihmal etmemelisiniz. Bu gerekli numaraları, deprem çantanızdaki kimlik, pasaport ve önemli evraklar ile bir arada tutabilirsiniz. Son olarak hava şartlarını göz önüne alarak çantanızda bazı giysilere de yer verebilirsiniz. Örneğin kış mevsimi için, sıcak tutan ama çantada yer kaplamayan kazakları ya da ince ama koruyucu battaniye ve pike çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Temel hijyen şartlarını sağlamak için yedek çorap ve iç çamaşırı gibi giysileri de yanınıza alabilirsiniz.

Ekonomik DASK Fiyatları AXA Sigorta’da Sizleri Bekliyor

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin ardından kamuoyunda oluşan bilinç ile birlikte deprem sigortalarında yepyeni bir dönem başladı. Herkesin bu doğal afete karşı hazırlıklı olabilmesi için Zorunlu Deprem Sigortası oluşturuldu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu ortaya çıktı. Deprem sigortasının zorunlu hale gelmesiyle birlikte DASK poliçe fiyatları da yeniden düzenlendi. AXA Sigorta o günden bugüne DASK poliçeleri için kolayca fiyat çalışması alabilmenizi sağlıyor. 

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın